7 Jenis Makanan Naikkan Hb Dalam Darah

Kongsikan Artikel Ini:

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Assalamualaikum, saya di sini..

InsyaAllah kali ni saya nak kongsikan tentang masalah Hb rendah. Ala, yang selalu ibu mengandung risaukan tu. Hb rendah memang buatkan ibu selalu risau!

Teringat ada seorang kawan saya, sedang mengandung sekarang..katanya..

Hb rendah..nurse bagi tablet iron. Tak boleh makan langsung. Muntah-muntah dan berangin perut sejak pagi tadi. Tekak pun terasa besi je.

Hmm..memang risau bila Hb rendah ni! saya pun dulu waktu mengandungkan Nuha, selalu sangat Hb rendah. Nurse pun akan mula bising bila merah je aras Hb tu.

Jadi, kali ni saya nak kongsikan 7 jenis makanan semulajadi yang boleh naikkan Hb dalam darah.

Sebenarnya, sumber semulajadi adalah lebih baik kerana penyerapannya dalam badan adalah lebih tinggi.

Okey, mari kita tengok apa makanan-makanan tu?

1# JAMBU BATU ISI MERAH

download

 

2# TEMBIKAI MERAH

watermelon2

3#BAYAM MERAH

RedSpinach

4#DAGING KAMBING

download (2)

5# KURMA MERAH

Freeshipping-Xinjiang-red-date-high-quality-Chinese-red-Jujube-Premium-red-date-Dried-fruit-Green-nature

6# BUAH ATAU PATI DELIMA

download (6)

7# UBI BIT (BEETROOT)

images

Pendek kata, semua yang merah-merah la ye!

Pesanan saya, elakkan tambah darah dengan mengambil hati ayam ataupun kerang, ini kerana hati ayam adalah organ dalaman yang mengandungi banyak toksin. Manakala kerang pula adalah makanan laut yang tidak elok diambil berlebihan oleh ibu hamil.

Buah Delima memang tinggi dengan kandungan vitamin C dan asid folik. Setakat ini, saya sekeluarga memang mengamalkan pengambilan Pati Delima. Saya sukakan Pati Delima Yusuf Taiyoob. Harganya pun murah saja dalam RM 15 sahaja sebotol.

Tentang ubi bit pula, warnanya yang merah boleh menggantikan pewarna sirap. Ubi Bit kaya dengan nutrisi yang tinggi, warnanya jauh lebih merah dan amat baik untuk ibu yang bermasalah Hb rendah.

Semua 7 makanan di atas memang sangat elok untuk ibu yang ada masalah Hb rendah ni.

Semoga bermanfaat!

Anda Sedang Hamil?

Adakah anda nak ilmu kehamilan supaya anda dapat bina kekuatan fizikal, mental dan emosi untuk menjadi seorang ibu, sihat tubuh badan ibu & bayi serta mudah bersalin?

Bagaimana ebook ini boleh bantu anda supaya anda kekal sihat sepanjang kehamilan melalui pemakanan yang betul dan senaman yang sesuai sepanjang hamil.

(KLIK SINI UNTUK EBOOK)

NuhaBaby

NuhaBaby

NuhaBaby Breastfeeding Centre adalah sumber rujukan khas buat ibu yang hamil, menyusu dan berpantang untuk belajar ilmu kehamilan dan penyusuan.
Pengasas (Founder) merangkap pemilik dan penulis blog nuhababy. com ialah Puan Siti Aisyah.

Beliau adalah seorang kaunselor penyusuan bertauliah dan ibu kepada dua anak, Nuha Areefa dan Umar Furqan.

Dibawah ialah senarai ebook di ebook.nuhababy.com

Antara ebook yang ada di NuhaBaby Breastfeeding Centre ialah (ebook.nuhababy.com) ialah :

1) Ebook Khas Buat Ibu Hamil

2) Ebook Puting Tenggelam Bukan Masalah Lagi!

3) Ebook Manual Pengurusan Susu Ibu Perahan

4) Ebook Checklist Ibu Berpantang 44 Hari

5) Ebook Senarai Pemakanan Ketika Berpantang
NuhaBaby

Latest posts by NuhaBaby (see all)

Kongsikan Artikel Ini:

facebooktwittergoogle_pluspinterest
Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.