Anda ada masalah? Boleh hubungi kami di

011-32746769

Breast Saya Dah Tak Rasa Bengkak, Adakah Susu Saya “Drop”?

Kongsikan Artikel Ini:

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Antara soalan yang pernah ditanya kepada saya ialah :

Wassalam puan, saya nak tanya. Dua tiga hari ini saya rasa susu macam drop, sebab saya tak rasa breast bengkak. Lepas tu bila picit takda susu keluar.

Cuma, bila baby hisap baru rasa ada susu. Saya tak tau sebab apa. Kurang makan atau kurang air? Sebab bibir saya kering sangat sekarang sampai mengelupas. Tapi saya tak pula sembelit. Boleh bagi pendapat?

Usia bayi baru nak masuk 3 bulan. Saya risau susu tak cukup. Taoi bila bagi baby, dia diam je. Sebab bila top-up susu formula pun, dia minum tak banyak atau tak minum langsung.

Jawapan saya :

Okay, jadi kalau breast lembik dan tak bengkak, ia bukan menunjukkan susu puan “drop”.

Puan boleh baca dulu artikel berkaitan di link ini untuk faham.

Saya Tak Alami Bengkak Susu, Susu Saya Sikit Ke?

Jadi, untuk pastikan bayi puan sentiasa dapat susu yang cukup. Puan boleh rujuk link ini

4 Tanda Bayi Dapat Cukup Susu Ibu

Bila puan picit dan takda susu keluar, ia tanda yang bagus maksudnya breast betul-betul kosong.

Respon ibu :

Oh kiranya saya dah tak rasa bengkak susu tu sebab susu dah stabil ya? Asalkan bayi kenyang should be okay lah kan. Memang ini normal ya puan?

Respon saya : Haah yup betul. Maknanya breast tu dah “pandai” sebab dia dah programkan macam tu. Jadi ia situasi normal, asalkan bayi kenyang dan dapat susu yang cukup.

Anda masih tak faham lagi cara nak simpan dan uruskan stok susu ibu?

Terutama nanti bila naik kerja nak bagi pada pengasuh?

Download panduan ini supaya anda faham pengurusan stok susu ibu yang betul tanpa menjejaskan khasiat susu ibu selepas diperah.

(KLIK PADA IMEJ DI BAWAH SEKARANG)

Aisyah Samat

Aisyah Samat

Ibu kepada 2 cahaya mata - Nuha Areefa & Umar Furqan

Pemilik website & blog nuhababy.com

Kaunselor Penyusuan Bertauliah dan Pembimbing Ibu Menyusu.

Berpengalaman lebih 5 tahun membantu ramai ibu menyelesaikan masalah penyusuan & berpantang.

Penulis ebook & blog untuk topik kehamilan, penyusuan dan berpantang di nuhababy.com

Antara ebook Puan Aisyah ialah :

1) Ebook Khas Buat Ibu Hamil

2) Ebook Puting Tenggelam Bukan Masalah Lagi!

3) Ebook Manual Pengurusan Susu Ibu Perahan

4) Ebook Checklist Ibu Berpantang 44 Hari

5) Ebook Senarai Pemakanan Ketika Berpantang
Aisyah Samat
Kongsikan Artikel Ini:

facebooktwittergoogle_pluspinterest
Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.