Cara Sendawakan Bayi

Kongsikan Artikel Ini:Antara soalan yang ditanya ialah, “Bagaimana cara nak sendawakan bayi?” Cara sendawakan bayi, saya sediakan videonya di bawah. Ilmu sendawakan bayi, saya belajar dari Gladys Ellett, Maternity Nurse Specialist dari NYU Langone Medical Center. Boleh menonton videonya di bawah ya. Video ini panjangnya hanya 4 minit sahaja. Selamat…

4 Posisi Ketika Menyusu Yang Ibu Perlu Tahu

Kongsikan Artikel Ini:Antara masalah yang ibu alami apabila mahu mula menyusu Jawapan kepada persoalan ini ada di bawah, baca sampai habis ye..hehe Sepanjang pengalaman saya membantu ibu dalam penyusuan, ramai ibu tidak arif tentang pelbagai posisi ketika menyusu menyebabkan ibu cepat lenguh, sakit badan, sakit belakang dan tidak cukup tidur….

Bayi Kerap Menyusu Macam Tak Puas Sampai Kena “Top-Up” Susu Formula?

Kongsikan Artikel Ini:Antara persoalan dari ibu yang pernah ditanya kepada saya ialah, “Salam puan, saya nak maklumkan anak saya sudah boleh direct breastfeeding dengan saya cumanya setiap kali menyusu, mesti kena top-up susu formula atau susu yang dipam mengikut jam.” “Jadinya sekarang susu memang cukup-cukup untuk dia, dan saya tak…

Tips Untuk Ibu Berjaya Menyusu Walaupun Bayi “Berpisah” Dengan Ibu

Kongsikan Artikel Ini:Antara masalah yang kerap diutarakan pada saya, oleh ibu selepas bersalin yang anaknya “terpisah” dari ibu seperti lahir tak cukup bulan dan perlu diletakkan di dalam ICU dan incubator, ” Salam Puan Aisyah, anak saya lahir tak cukup bulan dan sekarang kami terpisah. Baby dalam ICU jadi saya…

Saya Tak Alami Bengkak Susu, Susu Saya Sikit Ke?

Kongsikan Artikel Ini:Antara persoalan penyusuan yang kerap ditanya kepada saya ialah Biasanya ibu yang baru bersalin ( anak kedua) atau ibu yang anak sudah berusia 1 bulan ke atas (habis pantang) FAHAMI APA PUNCA BENGKAK SUSU Ramai ibu, selalu beranggapan. Bila susu bengkak, bagus, sebab ia tanda susu banyak, dan…

7 Tips Selesaikan Masalah Tiada Susu Selepas Bersalin

Kongsikan Artikel Ini:Antara masalah ibu ialah tiada susu selepas bersalin kerap ditanya kepada saya seperti di bawah IBU 1 IBU 2 IBU 3 Masalah ibu-ibu ini ialah mereka merasakan mereka “tiada susu” selepas bersalin! Wah..memang ianya satu masalah yang besar! Masalah tiada susu selepas bersalin memang boleh membuatkan si ibu…

Kenapa Bayi Tidur Lena Jika Diberi Susu Formula?

Kongsikan Artikel Ini:Antara persoalan ibu Selalu ibu lepas bersalin, akan kerap menyusukan bayi sehingga ada kala terfikir, Tambah pula, selepas bayi diberi susu formula, bayi tidur lama menyebabkan ibu berfikir Adakah susu formula mengenyangkan? Ketahuilah, sebenarnya adalah normal bayi baru lahir kerap menyusu dan mitos susu formula mengenyangkan ialah mitos…

Rahsia 9 Teknik Urutan Supaya Bayi Lena Tidur Malam

Kongsikan Artikel Ini:Antara masalah ibu berpantang ialah Jadi, kali ini saya ingin berkongsi masalah bayi yang sukar tidur malam dan bagaimana cara mengatasinya. Tahukah anda? Bayi yang normal, biasanya mudah tidur malam dan hanya bangun beberapa kali sahaja untuk menyusu. Jika bayi anda senang tidur diwaktu malam, lena dan hanya…

Bayi Kerap Menyusu, Adakah Ianya Normal?

Kongsikan Artikel Ini:Antara persoalan ibu Selalu ibu lepas bersalin, akan kerap menyusukan bayi sehingga ada kala terfikir, Tambah pula, selepas bayi diberi susu formula, bayi tidur lama menyebabkan ibu berfikir Adakah ini benar? Mari saya kongsikan 5 situasi normal yang biasanya berlaku kepada bayi baru lahir dan ianya akan berlarutan…

4 Teknik Lekapan Penyusuan

Kongsikan Artikel Ini:Antara masalah ibu yang selalu ditanya kepada saya Tahukah anda? Punca semua masalah ini ialah kerana silap lekapan penyusuan. Masalah ini kerap melanda ibu yang putingnya rata atau tenggelam breast terlalu besar hisapan bayi adalah salah Bila bayi susah mahu melekap di payudara ini, dan ibu pula mahu…

4 Tanda Bayi Dapat Cukup Susu Ibu

Kongsikan Artikel Ini:Apakah tanda bayi dapat cukup susu ibu? Saya pernah ditanya oleh ibu Betul ibu semua, menyusu tidak sama seperti memberi anak susu formula di dalam botol. Jika susu formula, kita nampak kuantiti susunya dan biasanya anak memang tidur lena. Tetapi, bila kita menyusukan bayi, bukan sahaja perlu kerap…

4 Langkah Merangsang Pengeluaran Susu Ibu Selepas Bersalin

Kongsikan Artikel Ini:Biasanya ibu selepas bersalin, sangat risau akan penghasilan susu ibu. Terutama ibu yang baru melahirkan anak pertama. Persoalan seperti Sering menghantui ibu dan bakal ibu. Masalah tiada susu sebenarnya hanyalah satu mitos semata-mata. Ini kerana, susu memang akan terhasil sebaik sahaja hari pertama bayi lahir ke dunia. Cuma,…

Susu Formula Membantu Turunkan Kuning Anak ?

Kongsikan Artikel Ini:Hari ini saya ingin kongsikan satu kisah. Kisah seorang ibu, yang anaknya kuning lama sekali dan dan kuning tidak juga turun. Ini adalah kisah yang dikongsikan sendiri oleh Puan Norashida Abdul Rahman, seorang Konsultant Penyusuan di Malaysia (IBCLC) sepanjang pengalaman beliau melayan klien berkaitan Konsultansi Penyusuan. ====== APA…

4 Teknik Cepat Dan Mudah Menurunkan Demam Kuning

Kongsikan Artikel Ini:InsyaAllah, kali ini saya ingin berkongsi tentang 4 teknik mujarab yang selamat untuk menurunkan paras demam kuning bayi anda. Pada post yang lepas, saya telah kongsikan tentang 3 fakta penting tentang demam kuning dan saya harap anda telah membacanya ye. Jadi, kali ni saya nak kongsi pula tentang…

3 Fakta Penting Tentang Demam Kuning

Kongsikan Artikel Ini:Kali ini saya ingin berkongsi tentang demam kuning atau bahasa perubatan dipanggil “jaundis”. Apa yang ibu bapa perlu tahu? Buat ibu bapa yang baru, anak lahir-lahir je terus akan di”diagnos”oleh doktor untuk lihat sama ada kena demam kuning ataupun tidak. Ianya sangat “menakutkan” dan merisaukan anda sebagai ibu…

Kisah Bapa dan Demam Kuning

Kongsikan Artikel Ini: Kisah ini dikongsikan oleh Puan Norashida Abdul Rahman, Konsultant Penyusuan di Malaysia sepanjang pengalaman beliau membantu ibu menyusu. Puan Norashida Abdul Rahman ialah Ahli Farmasi, juga salah seorang Konsultant Penyusuan di Malaysia, International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) dan Pengasas Jom Gendong. ===== APA KISAH YANG DIKONGSIKAN…

Surat Bayi Untuk Ibu

Kongsikan Artikel Ini:Jika bayi boleh berkata-kata, rasanya apakah yang akan diluahkan oleh bayi anda kepada ibunya? Luahan bayi kepada ibunya ini, saya namakannya SURAT BAYI UNTUK IBU. Surat bayi untuk ibu ini adalah apa yang saya belajar daripada Diana Cassar, IBCLC setelah membaca artikel beliau di blog The Leaky Boob….

3 Teknik Meredakan Tangisan Bayi

Kongsikan Artikel Ini:Bayi baru lahir hari pertama dan kedua cenderung menangis. Situasi apabila bayi menyusu dan mula tertidur, bila dilepaskan dan diletakkan di katil, dia menangis kembali dan mahu menyusu lagi. Persoalannya? Adakah bayi anda lapar? Biasanya ibu baru akan diyakinkan dengan puncanya, susu tiada lagi dan bayi lapar. Jadi…

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.