Anda ada masalah? Boleh hubungi kami di

018-669 6769

Bagaimana Berpantang Seorang Diri Walaupun Bersalin Ceaser?

September 20, 2016 by Berpantang, Blog No Comments
Kongsikan Artikel Ini:

facebooktwittergoogle_pluspinterest

 

berpilis

 Oleh : Puan Lesle Richard 

 (Pengguna Set Pantang IbuSuri)  

” Saya rasa amat seronok dan mudah berpantang seorang walaupun bersalin ceaser bila guna Set Pantang IbuSuri.

Selesa bila nak bergerak dan susukan bayi, bayi pun selesa perut tak masuk angin.”

download

Setelah cuba Set Pantang IbuSuri, saya rasa amat mudah untuk berpantang seorang.

Sebab mak jaga dua minggu je. So lebihnya saya sorang buat, set mandian herba & tangas amat menyegarkan badan saya.

Especially time badan rasa letih-letih dan sengal-sengal.

Set tungku saya pakai sepanjang berpantang. Setakat ini amat memuaskan. Kalau petang-petang kadang-kadang ada rase angin dalam perut. Lepas bertungku angin-angin semua keluar.

Minyak bayi saya guna sejak hari pertama baby lahir. Sepanjang kat wad, baby selesa dan tak masuk angin walaupun tanpa pakaian je bawah lampu uv selama 3 hari. Saya sapu minyak bayi setiap kali tukar lampin dia.

Saya cadang nak beli lagi minyak bayi ni nanti.

Saya guna bengkung moden jugak. Lepas 2 minggu ceaser, saya dah dapat pakai.

Selesa sangat bila berjalan sebab luka tu tak bergerak-gerak sebab perut flabby.

Selesa masa susukan baby dan nak gerak sana sini. Saya masih pakai sampai sekarang.

Tq ibusuri menjadikan tempoh berpantang saya lebih mudah dan menyeronokkan!

Apakah rutin berpantang yang perlu anda tahu selepas bersalin walaupun anda bersalin ceaser?

supaya anda dan bayi selesa dan sihat ketika berpantang, serta mudah bergerak untuk menyusukan bayi tanpa sebarang masalah.

Puan Lesle Richard ialah seorang ibu kepada 2 anak. Ketika bersalin anak ke-2, beliau terpaksa berpantang seorang diri dan cabaran berpantang kali ini ialah beliau bersalin secara pembedahan (ceaser).

Alhamdulillah, proses berpantang kali ini mudah, selesa dan seronok untuk beliau kerana badan beliau sihat segar dan bayinya juga tiada masalah kembung perut sepanjang berpantang.

Melalui kisah beliau, apa yang kita boleh belajar ialah:

1) Mandian herba dan bertangas sangat penting untuk mengekalkan kesegaran badan ibu yang berpantang.

Mandian Herba selama 44 hari perlu dimulakan sejurus 1 hari selepas bersalin. Ini penting untuk mengelakkan ibu daripada terkena bentan dan mengelakkan badan ibu masuk angin.

Bentan ialah keadaan dimana badan ibu rasa lenguh dan sakit urat, terasa letih dan lesu disertai demam ketika pantang.

Manakala, bertangas pula mampu melancarkan darah nifas dan membersihkan rahim, sekaligus memberi kesegaran dan kesihatan dalaman buat ibu.

Jadi, ibu akan merasa selesa, sihat dan seronok sepanjang berpantang.

2) Penting buat ibu mempunyai pembantu ketika berpantang, kerana proses dan rutin berpantang agak sukar lebih-lebih lagi pada minggu pertama selepas bersalin.

Anda boleh meminta bantuan ibu atau suami ketika fasa awal berpantang.

Selain itu, pemilihan Set Berpantang yang lengkap, efisien dan mudah digunakan juga penting untuk membantu ibu ketika pantang, terutama buat ibu yang perlu berpantang sendiri.

3) Tak ramai yang tahu betapa pentingnya rutin bertungku.

Bertungku mampu melancarkan darah dan mengeluarkan angin berlebihan dari badan ibu.

Ia juga penting untuk mengecutkan rahim dan melancarkan keluarnya darah nifas.

Rutin bertungku sebaiknya menggunakan tungku yang mudah dipanaskan dan agak ringan (handy). Ini kerana, bertungku seluruh badan perlu dilakukan 2 kali sehari (pagi dan petang) sepanjang 44 hari.

Kesannya, badan ibu akan sentiasa sihat dan segar.

4) Antara masalah terbesar ketika berpantang ialah masalah bayi kerap kembung perut dan meragam.

Minyak bayi berfungsi untuk memastikan perut bayi tidak kembung dan bayi tidur lena tanpa meragam.

Masa yang sesuai untuk kita menyapu minyak pada bayi ialah sejurus selepas bayi mandi (setiap hari) dan disertakan urutan lembut supaya bayi sentiasa selesa dan tidur lebih lena.

5) Berbengkung ketika pantang terutama buat ibu bersalin ceaser amat penting ketika untuk memastikan luka jahitan di perut tidak bergerak-gerak dan ia mempercepatkan proses penyembuhan.

Ia juga penting untuk memudahkan pergerakan ibu yang perlu bergerak ke sana sini dan menyusukan bayi ketika pantang.

Oleh itu, pemilihan bengkung yang selesa, cepat dan mudah dipakai amat perlu dititik beratkan oleh ibu. Ini kerana, pemakaian bengkung yang konsisten amat penting untuk memastikan rahim ibu kecut seperti sediakala dan perut kempis langsing seperti asal.

Ada ramai ibu diluar sana yang mengabaikan pemakaian bengkung hanya kerana masalah bengkung yang sukar dipakai, mengambil masa lama dan kain bengkung yang tidak berkualiti hingga menyebabkan kulit perut gatal apabila berpeluh.

Penting untuk kita pastikan material bengkung berkualiti dan 100% cotton.

hamil1

Adakah anda akan berpantang sendiri tak lama lagi?

Adakah anda ibu yang bersalin ceaser tapi lepas pantang badan lesu dan tempat ceaser masih sakit?

Selalu beli banyak Set Pantang sebelum ini tapi membazir sebab tak habis pakai & tak tahu guna?

Tercari-cari Set Pantang yang cepat, ready made dan habis guna?

(KLIK GAMBAR DI BAWAH)

 

Aisyah Samat

Aisyah Samat

Ibu kepada 2 cahaya mata - Nuha Areefa & Umar Furqan

Pemilik website & blog nuhababy.com

Kaunselor Penyusuan Bertauliah dan Pembimbing Ibu Menyusu.

Berpengalaman lebih 5 tahun membantu ramai ibu menyelesaikan masalah penyusuan & berpantang.

Penulis ebook & blog untuk topik kehamilan, penyusuan dan berpantang di nuhababy.com

Antara ebook Puan Aisyah ialah :

1) Ebook Khas Buat Ibu Hamil

2) Ebook Puting Tenggelam Bukan Masalah Lagi!

3) Ebook Manual Pengurusan Susu Ibu Perahan

4) Ebook Checklist Ibu Berpantang 44 Hari

5) Ebook Senarai Pemakanan Ketika Berpantang
Aisyah Samat

Latest posts by Aisyah Samat (see all)

Kongsikan Artikel Ini:

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Set Berpantang Lengkap

Anda bakal berpantang tak lama lagi?

(KLIK PADA GAMBAR)

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.