Anda ada masalah? Boleh hubungi kami di

011-32746769

Macam Mana Nak Dapat Hasil Pam Susu Lebih Dari 3oz Dalam Masa 30 Minit?

Kongsikan Artikel Ini:

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Antara soalan penyusuan yang pernah ditanya kepada saya ialah,

Assalam puan, macam mana cara nak dapatkan kuantiti perahan susu yang lebih dari 3 oz dalam masa 30 minit, bercinta betul nak dapat 3 oz untuk sebelah payudara. Ini masalah saya. Sebab saya risau, betulkah susu yang ada ni cukup untuk bayi saya?

-Puan Nurul (nama samaran)

Jawapan saya :

Okay kalau macam tu. Sebelum saya kongsi dulu tips efektif mengepam. Saya akan kongsi pada puan tanda bayi dapat cukup susu.

Puan boleh baca dulu link ini untuk tanda bayi dapat cukup susu.

4 Tanda Bayi Dapat Cukup Susu Ibu

Dibawah ini pula, tips efektif mengepam susu dan puan boleh amalkan.

3 Cara Efektif Mengepam Supaya Susu Badan Anda Sentiasa Banyak

Boleh baca ini juga untuk banyakkan susu.

Masalah Susu Tak Sama Banyak Payudara Kiri VS Payudara Kanan

Respon ibu :

Maksudnya normal lah kalau saya baru menyusu bayi sebelah kiri, dan kemudian pam sebelah kanan dan kiri hasilnya baru 3 oz? Usia bayi saya baru 45 hari.

Jawapan saya :

Haah. Yup puan ia normal sebab breast hasilkan susu mengikut keperluan bayi bagi setiap sesi. Kalau bayi memang biasa sekali minum 3 oz sahaja, jadi banyak tu juga breast akan hasilkan susu.

Respon ibu :

Oh okay. Saya berazam nak bagi susu ibu kat bayi ni sampai tempoh sepatutnya iaitu 2 tahun. Abang kembar dia dulu dapat menyusu sampai 5 bulan saja.

Saya boleh dapat konsultasi puan bila-bila sahaja ke? Just in case ada yang saya tak faham dan saya nak mesej puan sahaja.

Jawapan saya :

Haah, ya puan. Konsultansi penyusuan ini adalah untuk seumur hidup kerana puan adalah pembeli ebook penyusuan saya. Kalau puan ada masalah penyusuan lagi, boleh mesej saya bila-bila dan saya akan respon dalam masa terdekat untuk bantu puan.

Anda masih tak faham lagi cara nak simpan dan uruskan stok susu ibu?

Terutama nanti bila naik kerja nak bagi pada pengasuh?

Download panduan ini supaya anda faham pengurusan stok susu ibu yang betul tanpa menjejaskan khasiat susu ibu selepas diperah.

(KLIK PADA IMEJ DI BAWAH SEKARANG)

Aisyah Samat

Aisyah Samat

Ibu kepada 2 cahaya mata - Nuha Areefa & Umar Furqan

Pemilik website & blog nuhababy.com

Kaunselor Penyusuan Bertauliah dan Pembimbing Ibu Menyusu.

Berpengalaman lebih 5 tahun membantu ramai ibu menyelesaikan masalah penyusuan & berpantang.

Penulis ebook & blog untuk topik kehamilan, penyusuan dan berpantang di nuhababy.com

Antara ebook Puan Aisyah ialah :

1) Ebook Khas Buat Ibu Hamil

2) Ebook Puting Tenggelam Bukan Masalah Lagi!

3) Ebook Manual Pengurusan Susu Ibu Perahan

4) Ebook Checklist Ibu Berpantang 44 Hari

5) Ebook Senarai Pemakanan Ketika Berpantang
Aisyah Samat
Kongsikan Artikel Ini:

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.