Anda ada masalah? Boleh hubungi kami di

011-32746769

Masalah Bayi Kerap Meragam Kerana Ibu Tidak Fokus Ketika Menyusu

August 8, 2018 by Blog, Breast Clinic No Comments
Kongsikan Artikel Ini:

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Baru-baru ini ada ibu (pembeli ebook Pengurusan Susu Ibu Perahan) mesej saya, bayinya baru berusia 1 bulan lebih.

Masalah beliau ialah :

Beliau rasa kurang yakin susunya cukup atau tidak. Sebabnya atas beberapa situasi ini.

“Saya susukan baby, lepas tu dah tak rasa flow susu tapi baby still hisap. Sebab bila saya marmet, susu hanya meleleh saja. Itu maksudnya apa? Anak nak mengempeng saja atau macam mana?”

“Sebab tak lama lepas itu, baby saya menangis balik. Bila saya offer lagi susu, dia nganga lagi. Padahal kurang setengah jam lepas saya baru bagi susu. Selalunya dia macam marah kalau dah bagi jugak tapi macam takda flow susu keluar”

Penyelesaian :

Saya sudah consult ibu ini melalui 5 artikel yang saya beri iaitu tanda bayi dapat cukup susu dan beberapa artikel berkenaan fussy baby untuk pemahaman ibu baru seperti beliau.

Namun, sebenarnya ada satu perkara yang ibu ini terlepas pandang iaitu fokus ketika menyusu. Bila ibu tidak fokus ketika menyusu bayi walaupun ibu dah buat macam-macam seperti jaga pemakanan dan sebagainya. Ya bayi akan kerap meragam seperti tak kenyang.

Selepas saya consult beliau supaya fokus mata lihat mata bayi dan fikiran elakkan fikir perkara lain dan hanya fokus bayi menyusu saja serta elakkan gadget ketika menyusu. Barulah masalah ini selesai.

Boleh baca komen ibu ini di bawah ya.

Anda masih tak faham lagi cara nak simpan dan uruskan stok susu ibu?

Terutama nanti bila naik kerja nak bagi pada pengasuh?

Download panduan ini supaya anda faham pengurusan stok susu ibu yang betul tanpa menjejaskan khasiat susu ibu selepas diperah.

(KLIK PADA IMEJ DI BAWAH SEKARANG)

Aisyah Samat

Aisyah Samat

Ibu kepada 2 cahaya mata - Nuha Areefa & Umar Furqan

Pemilik website & blog nuhababy.com

Kaunselor Penyusuan Bertauliah dan Pembimbing Ibu Menyusu.

Berpengalaman lebih 5 tahun membantu ramai ibu menyelesaikan masalah penyusuan & berpantang.

Penulis ebook & blog untuk topik kehamilan, penyusuan dan berpantang di nuhababy.com

Antara ebook Puan Aisyah ialah :

1) Ebook Khas Buat Ibu Hamil

2) Ebook Puting Tenggelam Bukan Masalah Lagi!

3) Ebook Manual Pengurusan Susu Ibu Perahan

4) Ebook Checklist Ibu Berpantang 44 Hari

5) Ebook Senarai Pemakanan Ketika Berpantang
Aisyah Samat
Kongsikan Artikel Ini:

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Anda ibu yang sedang hamil? Klik gambar di bawah.

Anda bakal berpantang tak lama lagi?

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.