4 Teknik Cepat Dan Mudah Menurunkan Demam Kuning

Kongsikan Artikel Ini:InsyaAllah, kali ini saya ingin berkongsi tentang 4 teknik mujarab yang selamat untuk menurunkan paras demam kuning bayi anda. Pada post yang lepas, saya telah kongsikan tentang 3 fakta penting tentang demam kuning dan saya harap anda telah membacanya ye. Jadi, kali ni saya nak kongsi pula tentang…

3 Fakta Penting Tentang Demam Kuning

Kongsikan Artikel Ini:Kali ini saya ingin berkongsi tentang demam kuning atau bahasa perubatan dipanggil “jaundis”. Apa yang ibu bapa perlu tahu? Buat ibu bapa yang baru, anak lahir-lahir je terus akan di”diagnos”oleh doktor untuk lihat sama ada kena demam kuning ataupun tidak. Ianya sangat “menakutkan” dan merisaukan anda sebagai ibu…

7 Jenis Makanan Naikkan Hb Dalam Darah

Kongsikan Artikel Ini:Assalamualaikum, saya di sini.. InsyaAllah kali ni saya nak kongsikan tentang masalah Hb rendah. Ala, yang selalu ibu mengandung risaukan tu. Hb rendah memang buatkan ibu selalu risau! Teringat ada seorang kawan saya, sedang mengandung sekarang..katanya.. Hmm..memang risau bila Hb rendah ni! saya pun dulu waktu mengandungkan Nuha,…

Petua Mengatasi Sembelit Ketika Hamil

Kongsikan Artikel Ini:“Sembelit ketika hamil ! Apa nak buat ni?” Masalah sembelit ketika hamil, kerap berlaku dikalangan ibu mengandung. Jadi, disini NuhaBaby nak kongsikan 2 petua yang berguna untuk atasi masalah sembelit ni ye. Check it out ! #1 MINYAK ZAITUN ( EXTRA VIRGIN OLIVE OIL ) Antara petua yang…

Khasiat Susu Kambing Buat Ibu Hamil

Kongsikan Artikel Ini:“Jangan minum susu kambing tu, panas..nanti boleh keguguran tau!” Ibu pernah dengar ungkapan ini? Tahukah ibu, sebenarnya susu kambing sangat bagus diamalkan ketika mengandung, dan ia juga sunnah Rasulullah SAW. Kajian juga membuktikan susu kambing mudah dihadam dan melancarkan perjalanan darah. Saya sendiri sewaktu mengandungkan anak saya dahulu,…

7 Jenis Makanan Yang Perlu Dielakkan Ibu Hamil

Kongsikan Artikel Ini:Sememangnya, badan ibu perlu sihat dan bersedia sepanjang kehamilan supaya bayi dapat membesar dengan sihat dalam kandungan. Tiada gunanya jika ibu hanya mengambil makanan yang sihat namun tetap berterusan mengambil makanan yang tidak sihat. Ini kerana, makanan tidak sihat akan tetap menjejaskan kesihatan si ibu. Jemput ke artikel…

4 Tips Melegakan Masalah Loya Dan Muntah Ketika Hamil

Kongsikan Artikel Ini:Apa itu “morning sickness”? Morning sickness ialah keadaan di mana ibu hamil akan muntah dan loya sewaktu di awal kehamilan. Biasanya morning sicknesss ini terjadi ketika mula-mula mengandung. Lain ibu, lain alahan dan lain morning sicknessnya. Ada ibu yang loya dan muntah sepanjang kehamilan tapi ada juga ibu…

3 Jenis Makanan Tingkatkan IQ Bayi Dalam Kandungan

Kongsikan Artikel Ini:Ramai ibu mahukan anak yang bijak. Namun, adakah ibu tahu bagaimanakah cara untuk mendapatkan anak yang bijak? Disini saya ingin berkongsi tips pemakanan untuk mendapatkan anak yang bijak. Antara persoalan yang selalu ditanya ibu hamil ialah Tentunya setiap ibu mahukan anaknya bukan sahaja sihat dan kuat serta sempurna…

Senarai Keperluan Ibu Bersalin Di Hospital

Kongsikan Artikel Ini:Disini saya mahu kongsikan senarai keperluan ibu bersalin ketika di Hospital. Keperluan Di Kaunter Pendaftaran 1. Rekod kesihatan 2. Birth Plan Record (Rekod lawatan kesihatan /mengandung) 3. Guarantee Letter / Kad Insurance (jika anda ada insurance perlindungan) 4. Surat Rujukan Doktor 5. Surat Jaminan Majikan 6. Sebarang dokumen…

4 Jenis Pemakanan Supaya Anak Putih Dan Gebu

Kongsikan Artikel Ini:Assalamualaikum semua Topik tentang pemakanan memang selalu menjadi tanda tanya ibu yang baru hamil terutama hamil anak sulung. Saya kerap mendapat pertanyaan seperti, Menjadi impian setiap ibu supaya anak dalam kandungan baik-baik sahaja dan kalau comel berkulit cantik, mesti lagi seronok kan! Baiklah disini saya kongsikan 4 jenis…

Solid Food Bayi 6 Bulan~(3 days experiment)

Kongsikan Artikel Ini:Sewaktu Nuha kecil dulu, saya banyak belajar membuat puri dan solid food dari majalah PaMa, buku Menu Makanan Bayi-6 Tahun dan Internet. Disini saya ingin kongsikan cara saya sediakan puri dan┬ájenis buah & sayuran yang anda boleh cuba kat baby. Apapun, moga membantu ibu-ibu diluar sana ya! Boleh…

Perlukah Susu Formula Selepas Anak 2 Tahun?

Kongsikan Artikel Ini:Hari ini saya ingin berkongsi tentang topik “Adakah Perlu Susu Formula Selepas Anak 2 Tahun?”. Untuk pengetahuan semua, selepas anak saya berumur 2 tahun, saya tidak membeli sebarang susu formula khas di dalam tin. Pengetahuan dan ilmu juga saya cari sebelum saya membuat keputusan ini. Antaranya ialah, saya…

Kisah Bapa dan Demam Kuning

Kongsikan Artikel Ini: Kisah ini dikongsikan oleh Puan Norashida Abdul Rahman, Konsultant Penyusuan di Malaysia sepanjang pengalaman beliau membantu ibu menyusu. Puan Norashida Abdul Rahman ialah Ahli Farmasi, juga salah seorang Konsultant Penyusuan di Malaysia, International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) dan Pengasas Jom Gendong. ===== APA KISAH YANG DIKONGSIKAN…

Surat Bayi Untuk Ibu

Kongsikan Artikel Ini:Jika bayi boleh berkata-kata, rasanya apakah yang akan diluahkan oleh bayi anda kepada ibunya? Luahan bayi kepada ibunya ini, saya namakannya SURAT BAYI UNTUK IBU. Surat bayi untuk ibu ini adalah apa yang saya belajar daripada Diana Cassar, IBCLC setelah membaca artikel beliau di blog The Leaky Boob….

3 Teknik Meredakan Tangisan Bayi

Kongsikan Artikel Ini:Bayi baru lahir hari pertama dan kedua cenderung menangis. Situasi apabila bayi menyusu dan mula tertidur, bila dilepaskan dan diletakkan di katil, dia menangis kembali dan mahu menyusu lagi. Persoalannya? Adakah bayi anda lapar? Biasanya ibu baru akan diyakinkan dengan puncanya, susu tiada lagi dan bayi lapar. Jadi…

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.