Nota hartanah saya bersama Tuan Jimmy Haryzul~

Kongsikan Artikel Ini:

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Nasihat yang saya belajar daripada Tuan Jimmy Haryzul, salah seorang Property Investment Consultant di Below Bank Value, Kuala Lumpur.

Beliau juga adalah krew Farcapital bahagian Client Relation Department.

SAYA TAK BOLEH JADI MACAM FAIZUL RIDZUAN

Sukar jadi macam Faizul kerana Faizul dah lama invest, dan property dia banyak yang dah ada +ve cashflows. Lagipun Faizul ada sumber kewangan yang kuat yang buat beliau boleh beli banyak lagi dan lagi.

Point : Jadi diri sendiri kerana lain orang lain matlamat dan jalan pelaburannya.

RUMAH UNDERCONS : LAIN PROJECT LAIN, BERGANTUNG PADA PROJEK.

Ada project dah start kena bayar, ada yang masih greenfield. Pakej legal pun berbeza. Ada yang free ada yang tak.

Rm50k tak perlu bayar lumpsum kerana kita bayar progressive interest semasa pembinaan puan. Awal-awal masa booking tu just bayar booking fees dan legal cost. Lepas tu, kita akan bayar progressive interest semasa pembinaan.

REALLY SUCCESSFULL IN PROPERTY INVESTMENT

Depends pada puan nak berapa. Successful maksudnya memang dapat banyak income dari property investment. Ada orang target rm10k dari rental income. Ada yang target rm50k dari rental income.

Hasil daripada perbincangan ini, target saya adalah untuk membeli rumah service residence/kondominium.

KOMITMEN YANG PERLU DIBERI JIKA JADI KLIEN FAR CAPITAL

Bila jadi klien, perlukan co-operation sesama kita sebab any developer, surat ataupun loan semua “go through” melalui klien. Jadi, bila kita cuba nak manage klien punya unit tu, of course we need the detail. Macam bagi info apa-apa berkaitan unit tu.

Contoh developer bagitau, “okay ni dah dapat surat ni. VP ni. Jadi macam mana kita nak buat?”

APA YANG FAR CAPITAL BUAT?

Sebelum beli kita advise beli kat mana dan buat research semua dan baru kita propose kat klien.

CASH YANG PERLU ADA DI TANGAN UNTUK JADI KLIEN 

Cash perlu banyak di tangan. Booking grade A properties saja dah RM 10K. Cash minimum perlu ada ialah RM 30K dan keatas. Sebab lepas bayar je rm5k, dah kena letak booking kan. 2 unit grade A dah rm20k.

So ada lagi rm10k kat tangan save sikit la. Saya suggest puan amek beberapa Grade B property je dari ambil grade A. Few grade B properties always better than 1 grade A properties.

Sebab main reason adalah build million of property portfolio. Bukan beli grade A semata-mata. Macam grade B properties booking rm1k je. Kalau grade A booking rm10k. Siapa yang banyak cash boleh la grade A ^^

Bagi property highrise,

Gred A property biasanya cashflow upside dan capital gain upside ialah 10%-20%

Gred B property biasanya cashflow upside dan capital gain upside ialah 5%-10%

ANDA TIDAK KENAL SIAPA TUAN JIMMY HARYZUL?

Boleh baca tentang beliau di link ini :

https://www.edisiviral.com/news/kisah-nasihat-daripada-pelabur-hartanah-jimmy-haryzul-sneak-konten-ebook-kitab-hartanah-hotspot.php

ANDA NAK BACA EBOOK TUAN JIMMY TENTANG HARTANAH 

http://www.nuhababy.com/wp-content/uploads/5-Kriteria-Pemilihan-Hartanah-Under-Construction.pdf

Adakah anda nak jadi pelabur hartanah tapi tak tahu nak “start” macam mana? Adakah anda rasa anda kurang ilmu (knowledge) yang diperlukan untuk mulakan perjalanan anda sebagai pelabur hartanah?

Anda dah nampak banyak iklan hartanah di luar sana, tapi anda masih tak pasti mana satu rumah yang patut anda beli? Adakah bila makin ramai yang tanya anda tentang property, anda akan jadi makin keliru?

Adakah anda terlalu takut untuk buat salah? Contohnya macam, “Apa akan jadi kalau saya beli property yang salah?”

Anda takut sebab tengok ramai orang terdekat anda yang hilang duit setiap bulan sebab beli rumah?

Anda teringin nak beli rumah, tapi tak pasti adakah loan anda lepas ke tak?

Anda nak sangat beli property, tapi anda risau siapa yang akan “jaga” property tu nanti? Siapa yang akan cari penyewa dan ‘maintance” jaga rumah tu setiap masa untuk anda?

Anda risau sekiranya anda hilang kerja pada hari ini, siapa yang nak bayar loan rumah anda (sebab anda dah tak mampu bayar)?

(JIKA ANDA MAHU PUAN AISYAH SEBAGAI GUIDE ANDA)

 

JIKA JAWAPANNYA ADALAH YA!

KLIK GAMBAR DI BAWAH UNTUK JADI KLIEN FAR CAPITAL

 

 

 

 

NuhaBaby

NuhaBaby

NuhaBaby Breastfeeding Centre adalah sumber rujukan khas buat ibu yang hamil, menyusu dan berpantang untuk belajar ilmu kehamilan dan penyusuan.
Pengasas (Founder) merangkap pemilik dan penulis blog nuhababy. com ialah Puan Siti Aisyah.

Beliau adalah seorang kaunselor penyusuan bertauliah dan ibu kepada dua anak, Nuha Areefa dan Umar Furqan.

Dibawah ialah senarai ebook di ebook.nuhababy.com

Antara ebook yang ada di NuhaBaby Breastfeeding Centre ialah (ebook.nuhababy.com) ialah :

1) Ebook Khas Buat Ibu Hamil

2) Ebook Puting Tenggelam Bukan Masalah Lagi!

3) Ebook Manual Pengurusan Susu Ibu Perahan

4) Ebook Checklist Ibu Berpantang 44 Hari

5) Ebook Senarai Pemakanan Ketika Berpantang
NuhaBaby

Latest posts by NuhaBaby (see all)

Kongsikan Artikel Ini:

facebooktwittergoogle_pluspinterest
Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.