“Perlukah kita ambil MRTA/MRTT dalam tempoh 5-10 tahun sahaja?”

Kongsikan Artikel Ini:

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Soalan : patutkah kita ambik MRTA/MRTT only short term 5-10 years dan coverage value just half of the loan amount utk property yg kita nak flip.

Jawapan :

kalau nak flip, amik MRTT shortest term possible + MLTT / Life takaful cover the total loan amount. 

MRTT ambil sebab nak pujuk kurangkan interest rate

MLTT / life ambil sebab ia non reducing + boleh guna untuk property lain once kita dispose current property

saya guna hybrid approach macam ni for my investment.

Balasan jawapan :

So MRTT ni boleh kita ambik lets say 7 years & coverage not the full loan amount, lets say half ? 

Then at the same time, ambik MLTT with coverage full amount?

And both premium of the MRTT &MLTT we can include in the final loan amount? 

ni my 1st purchase, so agak grey bab ni.

Jawapan :

MLTT dia bukan bayar lump sum macam MRTT tuan. dia bayar monthly macam bayar life takaful.

MRTT tu amik the minimal possible yang bank can accept in order for u to get lowest financing rate.

MRTT – duit dapat kat bank, kalau lebih bank akan pulang kepada waris, kalau kurang waris kena topup

MLTT – duit dapat kepada waris, waris habiskan baki hutang/pembiayaan

MRTT – jumlah berkurangan mengikut tahun dan baki pinjaman

MLTT – jumlah kekal sama

By : Dr Rafiuddin Hamizan

Adakah anda nak jadi pelabur hartanah tapi tak tahu nak “start” macam mana? Adakah anda rasa anda kurang ilmu (knowledge) yang diperlukan untuk mulakan perjalanan anda sebagai pelabur hartanah?

Anda dah nampak banyak iklan hartanah di luar sana, tapi anda masih tak pasti mana satu rumah yang patut anda beli? Adakah bila makin ramai yang tanya anda tentang property, anda akan jadi makin keliru?

Adakah anda terlalu takut untuk buat salah? Contohnya macam, “Apa akan jadi kalau saya beli property yang salah?”

Anda takut sebab tengok ramai orang terdekat anda yang hilang duit setiap bulan sebab beli rumah?

Anda teringin nak beli rumah, tapi tak pasti adakah loan anda lepas ke tak?

Anda nak sangat beli property, tapi anda risau siapa yang akan “jaga” property tu nanti? Siapa yang akan cari penyewa dan ‘maintance” jaga rumah tu setiap masa untuk anda?

Anda risau sekiranya anda hilang kerja pada hari ini, siapa yang nak bayar loan rumah anda (sebab anda dah tak mampu bayar)?

(JIKA ANDA MAHU PUAN AISYAH SEBAGAI GUIDE ANDA)

 

JIKA JAWAPANNYA ADALAH YA!

KLIK GAMBAR DI BAWAH UNTUK JADI KLIEN FAR CAPITAL

 

NuhaBaby

NuhaBaby

NuhaBaby Breastfeeding Centre adalah sumber rujukan khas buat ibu yang hamil, menyusu dan berpantang untuk belajar ilmu kehamilan dan penyusuan.
Pengasas (Founder) merangkap pemilik dan penulis blog nuhababy. com ialah Puan Siti Aisyah.

Beliau adalah seorang kaunselor penyusuan bertauliah dan ibu kepada dua anak, Nuha Areefa dan Umar Furqan.

Dibawah ialah senarai ebook di ebook.nuhababy.com

Antara ebook yang ada di NuhaBaby Breastfeeding Centre ialah (ebook.nuhababy.com) ialah :

1) Ebook Khas Buat Ibu Hamil

2) Ebook Puting Tenggelam Bukan Masalah Lagi!

3) Ebook Manual Pengurusan Susu Ibu Perahan

4) Ebook Checklist Ibu Berpantang 44 Hari

5) Ebook Senarai Pemakanan Ketika Berpantang
NuhaBaby

Latest posts by NuhaBaby (see all)

Kongsikan Artikel Ini:

facebooktwittergoogle_pluspinterest
Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.